De Buyer Mineral B Element -wokpanna med två handtag, tillverkad av kolstål, 32 cm.
Proffskockens stekpanna med utmärkta stekegenskaper och näst intill evig hållbarhet! En kolstålspanna är ett bra alternativ till teflonpannor och kräver, likt gjutjärn, lite underhåll. I en välunderhållen kolstålspanna bildas en naturlig non-stick-yta av fett och kol, vilket minskar behovet av underhåll och ökar halkfriheten. En väl använd kolstålspanna kombinerar paigegetenskaperna hos en gjutjärnspanna med teflonpannans halkfrihet! Dessutom kan du tryggt använda metalliska köksredskap tillsammans med pannan.
I De Buyer Mineral B-serien har pannan genomgått en helt naturlig och kemikaliefri behandling med bivax. Beläggningen skyddar pannan mot rost och underlättar pannans användning. Den bildar den första stekytan för kolstålet och förbättrar samtidigt pannans non-stick-egenskaper. Tvätta pannan med varmt vatten för att avlägsna eventuell förvaringsdamm före första användningen - det mesta av bivaxet kommer att avlägsnas från ytan. Den lilla mängd vax som återstår är inte skadlig utan hjälper faktiskt till att underlätta pannans användning. Om så önskas kan pannan också bränns in med olja - se anvisningar i den bifogade videolänken.
Kolstålet är inte lika poröst som gjutjärn, vilket gör att du tryggt kan steka alla typer av råvaror. Vid användning av råvaror med högt proteininnehåll, som ägg eller vit fisk, är det dock viktigt att vara försiktig och sänka temperaturen betydligt. Kolstålet bör inte försöka hållas i den blanka stålens färg, utan det förändrar färgen med användning. Pannans insida mörknar, och när insidan är helt svart är dess naturliga non-stick-yta optimal.
Kolstålspannan får inte diskas i diskmaskin. Vid handdisk är vanligtvis varmt vatten tillräckligt. Du bör heller inte förvara mat i kolstålspannan eller lämna den blöt i diskhon, eftersom den kan rosta. Om pannan utvecklar ytrost är den dock inte oanvändbar, och rosten kan avlägsnas med en grov svamp eller stålull. Efter användning, tvätt och torkning är det bra att applicera en droppe rapsolja på pannan för att förhindra ytrost under förvaringen.
Pannan är lämplig för alla värmekällor och spishällar, inklusive induktionshäll. Den kan även användas i ugnen (max 200 °C i högst 10 min).
- Yttre diameter vid övre kanten: 32 cm
- Bottenets diameter: 10 cm
- Rekommenderad höjd: 11,5 cm
- Tjocklek: 2 mm
Den pressade ramen på kolstålspannan kan ibland bli lite böjd. För att förhindra detta bör du undvika att sätta den varma pannan i kallt vatten. Att använda pannan med full effekt på spisen kan också orsaka böjning. Om böjning inträffar, värma upp pannan något och placera den med den böjda sidan ner på en stabil yta innan du knackar med en hammare på mitten av pannans botten.