Ett teleskops uppgift är att förstora en bild eller få det att se ut som om du är närmare ett objekt än du egentligen är. Det är viktigt att hitta rätt balans mellan tre faktorer: effekt (förstoring), ljusstyrka och upplösning (tydlighet).
Varje gång du ökar styrkan minskar ljusstyrkan och upplösningen i motsvarande grad. När styrkan är för hög blir objektet suddigt. För att få bästa möjliga bildkvalitet bör du använda ditt teleskop utomhus.
VARNING: Titta aldrig på solen genom teleskopet! Det kan allvarligt skada dina ögon.
- Objektivlinsens diameter: 30 mm (1,18)
- Brännvidd: 400 mm
- Okular: 20 mm, 4 mm
- Maximal styrka: 100X
Roliga saker att titta på:
I rymden: Månen och dess kratrar. Öppna (galaktiska) stjärnhopar, t.ex. Plejaderna och nebulosor som Orionnebulosan. Lär dig hitta stjärnor, t.ex. Polstjärnan och Vega.
På jorden: Träd, buskar och blommor, fåglar och andra djur. Förslag på enkla experiment och spännande utmaningar
Lätt att genomföra. Avstånd: Hur långt bort kan du se? 5 kilometer? 10 km? Eller kanske mer? Hur långt ut i rymden kan du se? Det är svårt att säga - det beror mest på hur ljusstarkt det objekt är som du tittar på.
Medium. Månen: Studera månkartan och försök hitta de olika kratrarna på den riktiga månen. Ser du skillnaden på ytan när månen är full jämfört med en halvmåne? När tycker du att det är lättast att se kratrarna? Vi har skrivit ut månkartan som en spegelbild så att du kan jämföra den med vad du ser i ditt teleskop.
Svårt. Sök på Internet för att ta reda på var planeterna borde befinna sig på himlen just nu och markera dem på en stjärnkarta. Gå ut och se om du kan hitta dem. Venus, Mars, Jupiter och Saturnus - kan du hitta dem alla? Eller måste du vänta till en annan tid på året eller en annan tid på natten? Ser du några skillnader mellan dem när du tittar genom teleskopet?